Welke vergunningen en wettelijke verplichtingen heb je nodig bij het starten van een hotel of B&B?
- Willeke
- 3 dec 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 26 mrt
Als je een horecabedrijf start, dan heb je te maken met het verkrijgen van de juiste vergunningen en een aantal wettelijke verplichtingen, zoals een horecavergunning zodat je alcohol mag schenken, maar ook bijvoorbeeld een bouwvergunning als er daadwerkelijk aan de buitenkant (en soms binnenkant) iets veranderd of een gebruiksvergunning voor de brandveiligheid van het gebouw. Hieronder zie je een overzicht van vergunningen en wettelijke verplichtingen waar je bij het starten van een (kleinschalig) hotel of een Bed & Breakfast mee te maken krijgt. Let wel op: per locatie/accommodatie type kan dit verschillen, dus doe zeker nog even meer onderzoek!
Omgevingsvergunning
Als je een pand wilt bouwen of verbouwen om er een hotel van te maken, heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning dekt onder meer:
Bouwactiviteiten: Voor het bouwen of verbouwen van het pand.
Afwijken van het bestemmingsplan: Als het pand niet binnen de bestaande bestemming valt, moet je toestemming krijgen om hiervan af te wijken.
Brandveiligheid: Het pand moet voldoen aan brandveiligheidsnormen.
Exploitatievergunning
Veel gemeenten vereisen een exploitatievergunning om een hotel of Bed en Breakfast te mogen exploiteren. Dit geldt met name als je hotel faciliteiten zoals een bar, restaurant of evenementenruimte heeft. Bij de aanvraag kan de gemeente ook controleren op veiligheid, openbare orde en geschiktheid van de locatie.
Drank- en horecavergunning
Als je in de accommodatie alcoholische dranken wilt verkopen (bijvoorbeeld in een bar of restaurant), heb je een drank- en horecavergunning nodig. Om deze vergunning te krijgen moet je een ‘Sociale hygiëne’ diploma hebben. Tijdens de openingstijden moet er altijd iemand aanwezig zijn met dit diploma.
Milieuvergunning of melding
Afhankelijk van de milieubelasting van je hotel of Bed en Breakfast (zoals energieverbruik, afvalproductie en geluidsoverlast), moet je mogelijk een milieuvergunning aanvragen of een melding doen bij de gemeente.
Terrasvergunning
Als je een terras wilt plaatsen voor je hotel (of Bed en Breakfast), bijvoorbeeld voor een restaurant of bar, is een aparte terrasvergunning nodig.
Vergunning voor nachtregister
Kunnen er mensen bij jou overnachten? Dan ben je verplicht een nachtregister bij te houden waarin de gegevens van gasten worden vastgelegd. In sommige gemeenten is hier een specifieke vergunning of melding voor nodig.
Reclamevergunning
Als je reclame-uitingen zoals een uithangbord, lichtreclame of andere reclame in de openbare ruimte wilt plaatsen, heb je mogelijk een reclamevergunning nodig.

Andere zaken die je moet regelen:
Melding bij de Kamer van Koophandel (KvK)
Je moet je hotels of Bed en Breakfast inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De KvK koppelt je bedrijf automatisch aan de Belastingdienst.
HACCP / hygiënecode
Het is wettelijk verplicht voor iedereen die voedsel bereidt, behandelt, verwerkt en/of verkoopt om een training te volgen op het gebied van voedselveiligheid.
BHV (Bedrijfshulpverlening)
BHV is alleen verplicht als je personeel hebt. Werk je alleen? Dan is het dus niet verplicht. Het is wel goed om in je achterhoofd te houden dan het wel heel handig is om kennis te hebben van EHBO, hoe je moet ontruimen bij branden en wat te doen bij andere calamiteiten. Zodat jouw gasten altijd veilig zijn!
Legionella-beheersplan
Voor hotels & Bed en Breakfast met een eigen watervoorziening is een legionella-risicoanalyse verplicht.
Muzieklicenties
Als je muziek draait in gemeenschappelijke ruimtes, moet je licenties regelen bij organisaties zoals Buma/Stemra en Sena.
Handige tips
Op het Omgevingsloket, een website van de overheid, kun je heel specifiek zoeken naar welke vergunningen je nodig hebt als je bijvoorbeeld wil verbouwen.
Neem contact op met de gemeente waarin je het hotel wilt starten voor specifieke vereisten en advies. Het is ook verstandig om juridische en fiscale ondersteuning te zoeken om zeker te zijn van naleving van alle regelgeving. Dit heeft ons in veel gevallen veel tijd gescheeld en de mogelijkheid gegeven om zaken extra goed voor te bereiden voor we vergunningen gingen aanvragen.